IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отчетите на банките ще решат съдбата на ралито на международните пазари

Борсовият ръст може да продължи при добри новини от трите големи банки, които ще обявят своите тримесечни резултати

08:03 | 13.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Отчетите на банките ще решат съдбата на ралито на международните пазари

След поредната позитивна седмица за капиталовите пазари в САЩ, Европа и Азия, всички си задават въпроса докога ще продължи възходящият тренд на борсовите индекси. Значителното им нарастване през последните четири седмици разпали дискусията дали това е поредното крехко рали в условията на мечи пазар, или е по-скоро индикация за дълготраен тренд, който бележи тласък от дъното, достигнато в началото на март.

В края на миналата седмица ръководството на четвъртата по големина американска банка Wells Fargo зарадва инвеститорите, като съобщи, че очаква нетна печалба от 3 млрд. долара за първото тримесечие на годината. Това надхвърли и най-смелите пазарни прогнози, в резултат на което широкият индекс S&P 500 се повиши за пета поредна седмица. В рамките на четирите борсови сесии S&P 500 добави 1,7 процента, Dow Jones IA 0,8 процента, а Nasdaq Composite - 1,9 процента.

Надеждата, че банковият сектор се стабилизира и най-лошият период за икономиката е отминал, помогна на основните борсови индекси да се възстановят от рекордно ниските нива за последните 12 години, регистрирани в началото на март. Оттогава S&P 500 се е повишил с над 26 процента, което обикновено е знак за началото на бичи пазар, но е все още с 45 процента под рекордните нива от октомври 2007 г.

Цените на акциите могат да продължат да се повишават при наличието на благоприятни новини от трите големи банки, които ще обявят своите тримесечни резултати през тази седмица. Търговията на щатските пазари ще се възобнови в понеделник, когато Goldman Sachs ще обяви своите финансови резултати за първите три месеца на годината. В четвъртък ще излезе отчета на JPMorgan, следван от този на Citigroup в петък.

Състоянието на банковия сектор е от критична важност за инвеститорите, след като усложняването на финансовата криза принуди американското правителство да предостави милиарди долари помощ, за да спаси закъсали банки като Citigroup. Ръководството на Citigroup изненада приятно пазарите с новината, че банката е реализирала печалба за първите два месеца на годината.

В допълнение на банковите отчети инвеститорите ще следят внимателно и резултатите на компаниите от технологичния сектор, който пострада най-силно при скорошния спад на индексите.

Производителят на микропроцесори Intel ще обяви своите резултати във вторник, а интернет гиганта Google – в четвъртък, след края на борсовата сесия. Освен Intel, друга важна компания в състава на Dow Jones, която ще изнесе своите резултати във вторник, е производителят на здравни продукти Johnson & Johnson. Транспортните компании CSX и AMR ще съобщят своите резултати в сряда.

Производителят на мотори Harley-Davidson, както и лидерът в производството на играчки Mattel, чиито резултати са важен барометър за потребителските разходи, ще публикуват своите отчети съответно във вторник и петък.

Технологичната компания General Electric, чиито финансови резултати ще хвърлят силна светлина върху състоянието икономиката, ще публикува своите тримесечни отчети в петък.

Освен наситения корпоративен календар, във вторник ще излязат и данните за продажбите на дребно и производствената инфлация през март. В сряда ще се публикуват данните за индекса на потребителските цени през март, както и бежовата книга на Федералния резерв, която съдържа информация за състояните на икономиката в отделните райони на САЩ.

Следват данните за новите молби за помощ при безработица, както и разрешителните за строеж на жилищни сгради и отчета на Филаделфийския федерален резерв за производствената активност през април в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още