IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Япония ще отпусне икономическа помощ на Пакистан от 1 млрд. долара

Целта е да се подкрепят бедните райони, където лесно могат да намерят почва екстремистки настроения, като ще има средства и за финансова инфраструктура, образование и професионално обучение

17:22 | 11.04.09 г.
Япония ще отпусне икономическа помощ на Пакистан от 1 млрд. долара

Японското правителство финализира плановете си да предостави икономическа помощ на Пакистан в размер до 1 млрд. долара през следващите две години, съобщи бизнес изданието Nikkei.

Помощта ще се състои от заеми в йени и субсидии, като целта е да се подкрепят бедните райони, където лесно могат да намерят почва екстремистки настроения, като ще се отделят средства и за финансова инфраструктура, образование и професионално обучение.

Япония ще обяви подробности около сделката на 17 април на конференция за Пакистан в Токио.

Пакистан обяви, че се нуждае от между 4 и 6 млрд. долара през следващите две години.

Международната общност се опасява, че икономическо забавяне в страната може да предизвика подкрепа на Ал Кайда и други терористични групи.

Очаква се участниците в конференцията до постигнат съгласие да отпуснат около 4 млрд. долара помощ на Пакистан за две години.

Япония планираще да даде около 10% от тази сума, но ще увеличи приноса си, след като САЩ обеща годишна помощ от 1,5 млрд. долара, пише вестникът.

Пакистан има списък с проекти на стойност 30 млрд. долара, които иска да реализира през следващите 10 годити. Сред тях са язовири и пътни проекти.

През ноември Пакистан получи спешен заем в размер на 7,6 млрд. долара от МВФ, припомня Ройтерс.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още