IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сърбия очаква 1 млрд. долара чуждестранни инвестиции през 2009

Цифрата може да се окаже по-висока, ако шведската верига Ikea стартира дейност в страната, прогнозира министърът на търговията

14:35 | 11.04.09 г.
Сърбия очаква 1 млрд. долара чуждестранни инвестиции през 2009

Сърбия очаква да привлече чуждестранни инвестиции през 2009 г. в размер на 1 млрд. долара, заяви министърът на търговията на страната Слободан Милосавлевич, като добави, че цифрата може да е по-висока, ако шведската верига Ikea стартира дейност в страната.

„Не можем да направим категорична прогноза, но съм сигурен, че ще минем границата от 1 млрд. долара тази година”, е казал Милосавлевич пред репортери по време на бизнес форум в Белград, цитиран от Ройтерс.

През 2008 г. Сърбия е привлякла 2,7 млрд. долара преки чуждестранни инвестиции и приходи от приватизация. За първите два месеца на 2009 г. преките чуждестранни инвестиции възлизат на 514 млн. долара, като по-голямата част от тях е от продажбата на петролната компания НИС на руската Газпром Нефт, съобщиха тази седмица от централната банка.

„Очаквам една руска банка да инвестира в Сърбия, няколко успешни приватизации и Fiat да направи част от планираната си инвестиция в Сърбия”, е казал министърът.

„Има също вероятност да се случи някоя изненада през 2009 г. Сред изненадите определено е Ikea, но аз не мога да гарантирам, че тяхната инвестиция ще се състои тази година. Ikea е като да уцелиш джакпот, защото когато те отворят някъде, с тях идват близо десетина търговци на дребно”, коментира още Милосавлевич.

Очаква се Ikea да отвори търговски център в Белград, както и да инвестира в производствени линии, вероятно чрез придобиване. Сърбия очаква инвестициите на веригата да достигнат около 1 млрд. долара за няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още