IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Лошите” длъжници в Русия за месец нараснаха 1,5 пъти

За два месеца са наложени над 13 хил. запора на имущество на длъжници, като за месец така са върнати над 1 млрд. рубли

17:56 | 10.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
„Лошите” длъжници в Русия за месец нараснаха 1,5 пъти

Само за месец броят на длъжниците в Русия, изпратени на съд за неплащане на дълговете си, е нараснал 1,5 пъти, пише „Российская газета”. Близо 1000 длъжници са обявени за издирване. По данни на руското Министерство на правосъдието само през февруари съдебните изпълнители са получили над 80 хил. изпълнителни документи за неплатени кредити.

Делата срещу длъжниците са поставени под особен надзор. Данните от мониторинга на тези производства редовно се представят на Генералната прокуратура, Министерството на икономическото развитие и правителството.

Събирането на дълговете в Русия често минава през работодателите на длъжниците, като счетоводството трябва да удържа парите по заемите от работната заплата на длъжниците. Ако счетоводителите на дадена фирма забравят да удържат средствата, те рискуват да бъдат съдени за углавно престъпление.

За два месеца съдебните пристави-изпълнители са наложили над 13 хил. запора на имущество на длъжници, като за месец по този начин са върнати над 1 млрд. рубли (30 млн. долара). В момента текат общо над 730 хил. изпълнителни производства за неплатени кредити на граждани на обща стойност около 117 млрд. рубли (над 3 млрд. долара), и това са само длъжниците, които банките официално са дали на съд.

Кредитният проблем има две страни, и едната е социалната, коментират анализатори. Много от гражданите биха се радвали да платят кредитите си, но са в сложна ситуация.

Затова наскоро руската държава предприе редица мерки за помощ на длъжниците, като се обмисля и закон за фалита на граждани. Подобен законопроект се подготвя и той би позволил да се провежда преструктуриране на кредитите на гражданите при определени условия, без да се разпродава имуществото им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още