IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Принуждават мениджърите на държавни фирми в Китай да намалят заплатите си

Мениджърите ще трябва да приемат 10% намаление на заплатата преди данъци

16:51 | 10.04.09 г.
Принуждават мениджърите на държавни фирми в Китай да намалят заплатите си

Директорите на държавни банки и застрахователни компании в Китай трябва да приемат по-ниско заплащане, за да се намали неравенството между тях и останалите китайски работници, се казва в правителствена директива, цитирана от BBC. 

Директивата посочва, че някои финансови дружества в страната плащат твърде високи заплати на ръководните си кадри. Компенсационните пакети на директорите за 2008 г., които все още се изчислят, не трябва да надхвърлят 90% от нивото за предходната година, постановяват от финансовото министерство.

Повечето по-големи банки, застрахователни, посреднически компании и други финансови институции са собственост на правителството. Хората, начело на тези институции, ще трябва да намалят дохода си преди данъци с 10%.

Това намаление и още 10% редукция на заплатите за компаниите, които отчитат загуба, изглежда са отговор на разрастващата се обществена съпротива срещу високите възнаграждения на старшите директори, коментира ВВС.

Заплатата на мениджърите във всяка компания се определя от борда на директорите. Подобна директива трудно би била подмината, но за някои може да се окаже твърде трудна за внедряване, коментира изданието.

Мениджърските заплати в Китай са скромни според западните стандарти, но са в пъти по-високи от тези на обикновените работници.

Средностатистическият служител във водеща финансова институция в Китай получава 58 500 долара годишно, а хората на топ длъжности прибират много повече от това.

В големите градове в Китай служителите получават средно около 2200 долара на година, а тези в селските райони много по-малко, показва проучване на списанието Shanghai business magazine.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още