IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Туркменистан обвини Русия за експлозията на газопровод в страната

Спиране на вноса в Русия без предупреждение е довело до спад на налягането и оттам - до взрива, твърди Туркменистан

12:00 | 10.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Туркменистан обвини Русия за експлозията на газопровод в страната

Туркменистан обвини Русия, че е нарушила споразумението между двете страни за доставка на природен газ, което е довелo до експлозията през нощта в сряда, съобщи Ройтерс.

Доставките на газ от Туркменистан за Русия бяха спрени след експлозията, причина за която според Туркменистан е внезапното прекратяване на вноса на газ от страна на Русия.

„Инцидентът се случи заради едностранното и нечувано нарушение на споразумението и правилата за закупуване на природен газ от страна на руската компания Газпромекспорт“, се казва в изявление на външното министерство на Туркменистан.

Спирането на вноса без предупреждение на 8 април е довело до рязък спад в налягането в газопровода и оттам – до експлозията, твърдят властите на Туркменистан. От Газпром не са коментирали все още обвиненията.

В отделно изявление Туркменистан отрича твърденията, че взривът се дължи на остарялата инфраструктура. „Туркменистан модернизира значителна част от енергийния си сектор след отделянето си (от бившия Съветски съюз)“, подчертават от външното министерство.

Според анализатори Газпром ще има полза от спирането на газа от Туркменистан, тъй като в момента търсенето на синьо гориво от Европа е по-малко. По принцип компанията не може да доставя необходимите количества за износ и за вътрешния си пазар без синьо гориво от Туркменистан, но задълбочаващата се криза промени това.

В четвъртък от руския газов монополист заявиха, че добивът им ще се понижи с 12 на сто тази година и ще остане на ниски нива за няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още