IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street затвори със значителен ръст след серия от оптимистични данни*

Банковите книжа бяха изкупени след като Wells Fargo обяви изненадващ скок на печалбата

17:09 | 09.04.09 г.
Wall Street затвори със значителен ръст след серия от оптимистични данни*

Оптимистичните данни от втория по големина ипотечен кредитор в САЩ – Wells Fargo, подкрепиха американските акции днес като основните американски индекси през цялата сесия бяха в зеления спектър на доходността и в крайна сметка затвориха с ръстове от около 3 на сто.

Wells Fargo обяви днес 50% ръст на печалбата за първото тримесечие на 2009 в сравнение с година по-рано като същата възлезе на 3 млрд. долара.

Печалбата на акция възлезе на 55 цента на акция, като Wall Street очакваше печалба на акция от около 23 цента. Някои анализатори от „улицата“ дори прогнозираха загуба за банката за тримесечието.

В резултат книжата на Wells Fargo се изстреляха с 30 на сто, затваряйки на цена 19,48 долара за акция.

Днес имаше и други оптимистични данни от финансовия сектор, който е в основата на световната икономическа криза. Според официални представители на правителството на САЩ, цитирани от New York Times, „стрес-тестовете“, на които са подложени банките с цел проверка на това доколко се нуждаят от капитал и могат ли да оцелеят, в случай че кризата се задълбочи, са показали, че те се намират в „много по-добро състояние, отколкото повечето хора си представят“.

Според същите източници всички банки, които са подложени на изпит, ще успеят да издържат.

Логично банковите книжа бяха сред най-добре представилите се днес - JPMorgan Chase нарасна с 13%, Bank of America се повиши с 31 на сто, а Citigroup добави 11 на сто към стойността си.

Позитивните данни за финансово-икономическата система на САЩ не свършиха дотук. Днес излязоха и данните за новите молби за помощи при безработица в страната за миналата седмица, показвайки по-голям спад от очаквания като молбите намаляват до 654 хил. от 674 хил. през предходната седмица.

Така Dow Jones Industrial Average затвори с актив от 3,14%, минавайки психологическата граница от 8 000 пункта, Nasdaq добави 3,89% до 1652 пункта, а S&P 500 се повиши с 3,81% до 856 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още