IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските банки „оздравяват“, но може да имат нужда от още грижи

След „стрес-тестовете“ на 19-те най-големи банки на някои от тях може да се помогне допълнително

14:11 | 09.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Американските банки „оздравяват“, но може да имат нужда от още грижи

Американските банки се намират в много по-добро състояние, отколкото повечето хора си представят, съобщава вестник New York Times, цитирайки официални представители на властта, които участват в провеждането на т.н. „стрес-тестове“.

Деветнадесетте най-големи банки в САЩ ще бъдат подложени на стрес-тестове от правителството до края на април, за се направи оценка на нуждата им от капитал и способността им да оцелеят в случай, че икономическата криза се задълбочи.

След като получиха милиони, дори милиарди долари помощ от парите на данъкоплатците, някои банки може би все още имат нужда от допълнителен капитал, съобщават анонимните източници, които участват в процеса на тестване. Финансовата помощ може да дойде както от частни инвеститори, така и от държавата.

Те допълват, че всички банки, които са подложени на изпит, ще успеят да издържат. В случай че дадена банка има нужда от извънредна помощ, правителството няма да се колебае да помогне. Резултатите от теста са доста различни за отделните банки, уточняват източниците на вестника.

Според представители на правителството и на частни компании, финансовите регулатори в САЩ могат да използват резултатите от теста, за да принуждават банките, които не желаят да продават своите проблемни активи, да участват в правителствената програма за финансова стабилизация.

Във вторник финансовото министерство на САЩ съобщи, че ще отложи изнасянето на резултатите от стрес-теста за след края на новия корпоративен сезон, за да не създава излишно напрежение на финансовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още