IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ гледа с умерен оптимизъм на бъдещето на икономиката

Според финансовата институция ценовата стабилност ще се запази в средносрочен план, което ще защити покупателната сила на домакинствата

13:27 | 09.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ гледа с умерен оптимизъм на бъдещето на икономиката

Напрежението върху цените в еврозоната ще остане слабо в средносрочен план поради силното поевтиняване на суровините и слабата икономическа активност в глобален план, се казва в последния месечен бюлетин на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Страните от еврозоната, както и цялата световна икономика страдат от силен спад, като съществува опасност кризата на финансовите пазари да се отрази по-тежко от очакваното върху реалната икономика. Въвеждането на търговски бариери и други протекционистки мерки е изключително опасно за икономическото възстановяване.

От друга страна поевтиняването на суровините, в комбинация с предприетите от централните банки и правителствата мерки, може да имат по-силен позитивен ефект. Поради това ръководството на ЕЦБ вярва, че рисковете през оздравяването на световната, и в частност европейската икономика са до голяма степен балансирани.

Европейската централна банка намали основната лихва с 0,25 процентни пункта до 1,25% по време на срещата на ръководството на 2 април. По този начин в рамките на последните седем месеца основния лихвен процент в еврозоната се понижи с общо 300 базисни пункта.

След лихвената редукция през април, Управителния съвет на ЕЦБ очаква, че ценовата стабилност ще се запази в средносрочен план и по този начин ще защити покупателната сила на домакинствата в еврозоната.

Основната цел на ЕЦБ е да гарантира ценовата стабилност в еврозоната като поддържа инфлацията при нива близки до 2% в средносрочен план. Закотвянето на инфлационните очаквания е изключително важно за поддържането на висока заетост и икономически растеж, се казва още в месечния бюлетин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още