IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед може да предложи по-дългосрочни заеми за покупката на ценни книжа

Целта на това решение е да бъде подкрепен баланса на Централната банка, като в същото време се отговори на призивите на индустрията

19:32 | 08.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Фед може да предложи по-дългосрочни заеми за покупката на ценни книжа

Федералният резерв може да предложи на инвеститорите по-дългосрочни кредити с по-високи лихви за покупката на ценни книжа, обезпечени с ипотеки върху бизнес имоти.

Целта на това решение е да бъде подкрепен баланса на Централната банка, като в същото време се отговори на призивите на индустрията.

Лобистите от пазара на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, казват, че Фед трябва да предостави кредити със срок поне от пет години в сравнение със сегашния максимален период от три години, за да предотврати стопяване на пазара. Експерти от Фед обаче се опасяват да отговорят на молбата директно и вместо това обмислят варианти за промяна по условията на програмата за спешно кредитиране на стойност 1 трлн. долара, пише Bloomberg.

От Фед не смеят да либерализират ограниченията по програмата за улеснено кредитиране TALF, тъй като по-дългосрочните кредити ще затруднят затягането на кредитирането, когато инфлацията започне да се покачва. От друга страна ако не се отговори на исканията на пазара развитието на програмата, която вече бе изправена пред слаб старт, може да се забави още повече и да затрудни усилията на председателя Бен Бернанке за възстановяване на икономиката.

Да се изискват по-високи лихви за по-дълъг период “като компромис изглежда, че отговаря на нуждите и на двете страни”, казва Луис Крандал, главен икономист от Wrightson ICAP LLC.

Вчера във Фед са постъпили заявления за кредити в размер на 1,7 млрд. долара по втората фаза на програмата TALF, което представлява спад от 64% от 4,7 млрд. долара през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още