IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германски автомобилен производител потърси защита от фалит

В същото време Германия увеличава разходите си за насърчаване на продажбите на автомобили в страната

17:11 | 08.04.09 г.
Германски автомобилен производител потърси защита от фалит

Германският производител на коли Wilhelm Karmann GmbH, който произвежда части за Volkswagen и Daimler, потърси защита от фалит поради невъзможност да плати трудовите възнаграждения на служителите си заради проблемите на автомобилния пазара и множество отменени договори, предаде Bloomberg.

Karmann не разполага с достатъчно средства да плати заплати на 1390 служители, които ще напуснат компанията. Целта на протекцията от фалит е компанията да продължи производството и да запази колкото се може повече работни места, съобщиха от Karmann. Работниците във фабриката на компанията наброяват 3375 души към края на миналата година.

Едновременно с новината стана ясно, че Германия е утроила стройността на програмата си за извеждане на стари автомобили от експлоатация от 1,5 мрлд. на 5 млрд. евро. Според програмата държавата плаща по 2500 евро на всеки, който реши да даде на скрап автомобил на над девет години и да си купи кола на най-много една година. С увеличаване на средствата държавата ще покрие 2 млн. автомобила вместо 600 хил.

Тази схема се оказва доста успешна, тласкайки продажбите на германски автомобили през миналия месец до най-високото ниво от десет години насам, пише BBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още