IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕИБ отпуска 866 млн. евро за производство на „по-зелени“ коли

Nissan ще получи 400 млн. евро за разработване на по-енергийно ефективни коли на Острова и в Испания, а Jaguar - 366 млн. евро

11:14 | 08.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕИБ отпуска 866 млн. евро за производство на „по-зелени“ коли

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е одобрила кредити за общо 866 млн. евро за европейски автомобилни компании за производство на по-екологично чисти коли, съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявление на банката.

Заемът е част от пакет кредити на обща стойност 7 млрд. евро за затруднената европейска автомобилна индустрия, който се очаква ЕИБ да одобри през първото полугодие на тази година. Досега са обявени отпуснати кредити за 3,6 млрд. евро. Ограничението за горната граница за заем за един производител е 400 млн. евро.

Европейското звено на Nissan ще получи от новообявения кредит максималните 400 млн. евро за разработване на по-енергийно ефективни коли във Великобритания и Испания. Jaguar Land Rover пък ще получи 366 млн. евро за намаляване емисиите на автомобилите си.

От банката са обявили, че е одобрен и заем за завод на Volkswagen в Индия, който ще произвежда малки коли, отговарящи на по-строгите изисквания за емисиите, които ще бъдат въведени в по-големите индийски градове през 2010 г.

През март ЕИБ отпусна заеми на производители на автомобили в Германия, Италия, Франция и Швеция. Шведските производители на камиони Volvo и Scania получиха по 400 млн. евро, а Volvo - 200 млн. евро. По 400 млн. евро получиха и PSA Peugeot-Citroen и Renault, както и Fiat, BMW и Daimler.

Миналата година финансовите министри на ЕС одобриха увеличение с 30 млрд. евро в кредитирането на ЕИБ за 2009-2010 г., като специален акцент беше поставен върху отпускането на повече заеми за автомобилната индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още