IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Увеличение на данъците и свиване на разходите в новия бюджет на Ирландия

Рецесията и големият бюджетен дефицит налагат тези мерки, контрастиращи на действията на другите държави във време на криза

09:41 | 08.04.09 г.
Увеличение на данъците и свиване на разходите в новия бюджет на Ирландия

Ирландия разкри новия държавен бюджет, който бе принудена да състави за втори път в рамките на шест месеца в отговор на бързото свиване на икономика.

Бюджетът включва значително увеличение на данъците и съкращение на разходите, с което се цели усмиряване на ръста на бюджетния дефицит, предава BBC.

Общото намаление в брутните публични разходи за 2009 г. ще е 1,8 млрд. евро, съобщи финансовият министър Браян Ленихан, като ще се изискват допълнителни разходни съкращения от 4,8 млрд. евро между 2010 и 2011 г.

„Първо и най-спешно трябва да стабилизираме публичните си финанси. Докато не приведем собствената си къща в ред, не може да очакваме тези, които са инвестирали тук и които може да инвестират тук в бъдеще, да имат доверие в нас“, добави министъра.

Ленихан съобщи също, че независима агенция ще поеме контрола над лошите активи на банките и ще се опита да възстанови кредитирането.

Последният ход на Ирландия контрастира на мерки, които други държави предприемат, като увеличение в разходите и намаление на данъците, за да се стимулира съживяването на икономиката.

Финансовият министър изброи ключовите направление в новия бюджет: привеждане на публичните финанси в ред, възстановяване на банковата система и кредитирането, възвръщане на конкурентноспособността, увеличаване на износа и намаляване на разходите, протекция на работните места и подобряване на инвестициите в образование, възстановяване на репутацията на Ирландия в чужбина.

Въпреки че страната е разчитала прекалено много на жилищния сектор, Ленихан поясни, че ще е грешно да се приеме, че колапсът в жилищния и строителния сектор са единствените виновни за рецесията в републиката. Страната е била особено засегната поради това, че икономиката й е малка и отворена, казва той. Бъдещото възстановяване трябва да се базира най-вече на съживяване на износа, добави той.

Ленихан понижи прогнозите си за икономическия ръст, казвайки, че икономиката вероятно ще се свие с 8% през 2009 г. за разлика от предишната прогноза за спад от 6,75 на сто и значително по-сериозна стойност в сравнение със свиването от 3% през 2008 г.

Що се отнася до влошаването на финансовия сектор, според Ленихан създаването на агенция за изкупуване на лошите активи ще изчисти финансите на банките, ще намали несигурността в системата и ще се опита да реактивизира кредитирането към бизнеса и потребителите.

По отношение на данъците той поясни, че хората, които печелят най-много, трябва да плащат най-много.

„При условие че до 40% от хората, които получават доход, изобщо не плащат подоходен данък, ние не можем да посрещнем фискалните си нужди“.

„Задачата ни е да разпределим данъчната тежест по справедлив начин сред по-голям обхват от хора и същевременно да избегнем дестимулиращите ефекти“, казва Ленихан.

Новите ставки ще са 2%, 4% и 6%, а новите доходни прагове ще са съответно 15 028 евро, 75 036 евро и 174 980 евро.

По думите му данъците върху цигарите ще бъдат увеличени с 25 цента за пакет, но няма да има увеличение в налога върху алкохола и петрола.

Увеличението в данъците върху капиталовите доходите, което ще влезе незабавно в сила, ще е 25%.

Заплатите в публичния сектор, който съставлява голяма част от ирландската икономика, също търпят ревизия, обясни той. През последните години служителите на най-високи държавни постове са получавали твърде високи заплати, които трябва да бъдат редуцирани.

„Проблемът е, че нашата разходна база е твърде висока, а приходната ни база – твърде ниска. Ако не успеем, откажем или пропуснем да адресираме този структурен проблем, обричаме нашето поколение и следващото на голям дългов товар“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още