IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси отстъпиха в очакване на тримесечните отчети

Трескавото очакване на първите финансови отчети изнерви инвеститорите и индексите се понижиха с повече от 2%

23:10 | 07.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси отстъпиха в очакване на тримесечните отчети

Трескавото очакване на първите финансови отчети на американските дружества изнерви инвеститорите и предопредели днешните понижения на щатските индекси. Цената на американския лек суров петрол отстъпи с близо 4% след като доларът поскъпна, а очакванията за американската икономика отново се помрачиха.

Най-старият борсов индекс Dow Jones IA завърши с понижение от 2,3% и затвори при 7789,56. Широкият S&P 500 загуби 2,4% до 815,55 пункта. Най-силен бе спада на технологичният Nasdaq, който загуби 2,8% до 1561,61. Акциите във всички сектори се понижават, като най-силни бяха загубите за финансовия, добивния и транспортния сектор.

Финансовото министерство на САЩ съобщи, че планира да не съобщава резултатите от т.н. „стрес-тестове”, на които ще бъдат подложени американските банки, преди всички публични дружества да публикуват своите финансови отчети за първото тримесечие на годината. По този начин ще се избегне допълнителното напрежение на финансовите пазари, съобщава пред Ройтерс източник, запознат с дискусията.

През април Министерството на финансите ще тества 19 от най-големите банки в САЩ, за да определи дали те са в състояние да оцелеят, ако икономическите условия се влошат допълнително. По този начин ще се направи и оценка на техните нужди от капитал.

Акциите на автомобилния гигант General Motors се понижиха с близо 12 процента до 2 долара за акция, след като стана ясно, че компанията ускорява подготовката за евентуален фалит, въпреки че ръководството прави всичко възможно, за да избегне този вариант.

Инвеститорите не обърнаха внимание на добрите данни, които показаха, че индексът на потребителското доверие е увеличил изненадващо стойността си през април. Измерителят на потребителското доверие в САЩ, публикуван от изследователската агенция TIPP и финансовият ежедневник IBD, се повиши до 49,1 пункта спрямо 45,3 пункта за март. Това е най-високата стойност на показателя от ноември 2008 г. досега, но въпреки това той остава в песимистичната зона под 50 пункта. Изследването на IBD/TIPP се провежда в началото на всеки месец сред 900 души.

Днес бяха публикувани и данните на Федералния резерв за стойността на отпуснатите нови потребителски кредити през февруари. Потребителските кредити са намалели със 7,48 млрд. долара спрямо предходния месец при очакван по-слаб спад от 2 млрд. долара. Понижението на показателя свидетелства, че потребителите ограничават взимането на нови заеми, защото не са сигурни за своите бъдещи доходи на фона на увеличаващата се безработица. Стойността на отпуснатите кредити за предишния месец бе ревизирана 4,5 пъти нагоре до 8,1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още