IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нови понижения на пазарите в Европа

Окончателните данни на Eвростат показаха, че икономиката на еврозоната се е свила с 1,6% на тримесечна база през последното тримесечие на 2008 г

20:33 | 07.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Нови понижения на пазарите в Европа

Индексите в Европа приключиха трета поредна сесия с понижения, след като окончателните данни на европейската статистическа служба показаха, че икономиката на еврозоната се е свила по-силно от очакваното през последното тримесечие на 2008 г.

Брутният вътрешен продукт на 16-те страни, които използват еврото като единна валута, се е понижил с 1,6% на тримесечна база и с 1,4% в сравнение със същия период на 2007 г. Това е най-силното свиване на показателя за последните 13 години. Най-чувствително са намалели капиталовите разходи и износа – съответно с 4 и 6,7 процента.

Инвеститорите са в очакване и на първите финансови отчети на американските дружества за новия корпоративен сезон. Корпоративните резултати за първото тримесечие биха могли да успокоят тревогите за състоянието на икономиката, но и да дестабилизират пазара в случай, че са разочароващи.

Книжата на британските финансови гиганти Barclays и Lloyds загубиха повече от 8 процента след като стана ясно, че Международният валутен фонд може да увеличи своята прогноза за стойността на токсичните активи на финансовите компании до 4 трлн. щатски долара. Официалната прогноза на МВФ ще бъде публикувана на 21 април.

Общоевропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 загуби 0,8 процента до 183,46 пункта. От всички 18 западноевропейски страни, националните индекси приключиха сесията на загуба в 15. Германският индекс DAX се понижи с 0,6 на сто, а във Франция CAC 40 загуби 0,9%. Най-силно бе понижението на британският FTSE 100, който затовори с 1,6 процента спад.

Пониженията на европейските пазари бяха смекчени до известна степен от изказването на члена на Управителния съвет на Европейската централна банка Георгиос Провопулос. Той заяви, че банката може да намали основната лихва в еврозоната под 1 процент и не е изключено да започне да изкупува корпоративни облигации, за да стимулира икономиката и да противодейства на опасността от дефлация, предава Bloomberg.
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още