IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Необслужването на корпоративен дълг стигна най-високи нива от 80 години

Само през март 35 компании са отказали да обслужват корпоративния си дълг, което не се е случвало от времето на Голямата депресия

16:00 | 07.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Необслужването на корпоративен дълг стигна най-високи нива от 80 години

Анализ на Moody's показва, че през месец март 35 компании са спрели с обслужването на плащанията по корпоративния си облигационен дълг. Такъв голям брой в рамките само на един месец не е наблюдаван от времето на Голямата депресия, пише Bloomberg.

Делът на компаниите, чиито облигационни емисии притежават нисък рейтинг и които са спрели да обслужват плащанията си, се е повишил до 7 на сто от всички дружества, след като в края на миналата година той е бил 4,1 на сто.

Въпросните компании са имали ниска оценка на рисковия профил от Moody's и рейтингът им не е бил определян като подходящ за инвестиции. Това означава, че емисиите са предлагали висока доходност и са били използвани като спекулативна инвестиция.

От началото на годината общо 79 от компаниите, които следят от Moody's са спрели да обслужват дълга си. Очаква се до края на годината делът на компаниите, които ще постъпят по този начин, да скочи до 14,6 на сто, допълва информационната агенция.

Към края на първото тримесечие на 2009 година делът на компаниите, които са спрели да посрещат задълженията си, е скочил до 7,4 на сто, след като в края на 2008 година заемаха 4,5 на сто. В Европа увеличението е от 2 на 4,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още