IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Френската държава стана най-големият акционер в BNP Paribas

Придобитият дял е от 17,03% и е на обща стойност от 5,1 млрд. евро

15:52 | 07.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Френската държава стана най-големият акционер в BNP Paribas

Френската държава стана най-голям акционер в капитала на BNP Paribas след проведено увеличение на капитала, но не разполага с право на глас в Общото събрание на банката. Това обявиха френските регулаторни власти за финансовия сектор в съобщение до медиите.

Придобитият от държавата дял е от 17,03%, което се равнява на над 187 млн. преференциални акции, без право на глас, на обща стойност от 5,1 млрд. евро.

Така държавата изпреварва досегашния най-голям акционер в банката – застрахователният гигант Axa, чийто дял е 4,83 на сто.

Влизането в капитала на BNP Paribas се вписва в рамките на обявените мерки от френското правителство на 13 октомври, целящи да се окаже подкрепа на банката и „да й се позволи да продължи да финансира френската икономика“, се казва в съобщението.

Уточнява се, че Франция няма намерение да придобива обикновени акции в BNP Paribas, “да придобива контрол“ над банката или да настоява за назначаването на един или няколко свои представители в ръководството.

Очаква се същата стъпка скоро да бъде предприета и спрямо Societe Generale, както и по отношение на групата Banque Populaire/Caisse d'Epargne.

След обявяването на новината акциите на банката се сринаха с близо 7,6% в Париж, като към момента на търговията възстановяват част от загубите, но все още се търгуват на отрицателна територия, като губят 4,6% до 33,30 евро за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още