IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газпром плати на италианската Eni 4,2 млрд. долара за 20% от Газпром нефт

Eni е купила същите акции за 3,7 млрд. долара, но е плащала и кредит върху сумата

14:24 | 07.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Газпром плати на италианската Eni 4,2 млрд. долара за 20% от Газпром нефт

Газпром плати на италианската енергийна компания Eni 4,2 млрд. долара за 20% от акциите на Газпром нефт,  съобщи в Москва при сключването на сделката ръководителят на Eni Паоло Скарони, цитиран от РИА Новости.

Той е обяснил, че „Eni е купила същите акции за 3,7 млрд. долара, като същевременно е изплащала 2 години кредита върху сумата при лихва от 9,4%, плащани са още и дивиденти”. По думите на Скарони в крайна сметка общата сума на разходите на италианската компания за 20% от акциите на Газпром нефт е достигнала 4,2 млрд. долара, която и сума Eni е поискала от Газпром.

От ръководството на Eni са коментирали относно използването на средствата от продажбата на дела си в Газпром нефт, че „компанията има дългове в размер на 18 млрд. долара, затова тази сума едва ли ще отиде за инвестиции”.

В края на март беше съобщено, че Газпром възнамерява да изкупи акциите на Eni (с която са основни акционери в проекта за газопровода „Южен поток”, в който участва и България) в Газпром нефт. Компанията е петата по големина петролна група в Русия и тогава 77,66% от акциите й принадлежаха на Газпром, а 20% - на Eni, с опция за изкупуването им до края на април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още