IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските индекси прекъснаха доброто си представяне

Силни понижения имаше при транспортните, добивните и финансовите компании

11:58 | 07.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските индекси прекъснаха доброто си представяне

Борсовата търговия в Азия завърши с понижения за повечето основни индекси, след като поевтиняването на суровините и очакванията за корпоративния сезон в САЩ засилиха тревогите на инвеститорите за състоянието на световната икономика.

Освен при финансовите акции силни понижения имаше при транспортните и добивните компании. Индексът Baltic Dry, който измерва разходите за товарни доставки на суровини, се понижи до двумесечно дъно по данни на Bloomberg. Стойността на показателя често се използва като барометър за световната търговия. Силното му понижение е знак, че транспортните компании не могат да използват целия си капацитет, поради свиването на потреблението на суровини по целия свят.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific прекъсна възходящото си движение от последните четири последователни сесии и днес се движи с понижение от 0,2% до 86,88 пункта.

Настроенията на борсовата сесия в Токио бяха смесени, в резултат на което индексите приключиха търговията с минимални изменения. Основният борсов бенчмарк Nikkei 225 загуби 0,3% до 8832,85 пункта. По-широкият Topix добави 0,2 на сто до 832,60, след като стана ясно, че Японската централна банка ще подкрепи кредитирането в страната с нови мерки. Централната банка ще приема по-широк набор от финансови инструменти като обезпечение по нисколихвени кредити, които ще отпуска на търговските банки. Управителният съвет на банката единодушно гласува основната лихва да остане на сегашните нива от 0,1%.

Вчера японското правителство съобщи, че предвижда нов пакет мерки за стимулиране на икономиката на стойност около 100 млрд. долара, или близо 2% от брутния вътрешен продукт на страната. Финансирането на новите мерки ще бъде трудна задача поради все по-големия бюджетен дефицит на правителството.

С понижения приключи търговията в Австралия и Нова Зеландия, където основните борсови показатели S&P/ASX 200 и NZX 50 FF Gross загубиха съответно 1,3 и 0,8 процента. Австралийската централна банка намали основния лихвен процент до 3%. Пазарите очакваха решителни мерки от страна на централната банка, след като икономиката на Австралия се сви с 0,5% през последните три месеца на 2008 г.

Търговията в Хонконг също приключи с понижения, като Hang Seng загуби 0,5 на сто до 14928,97 пункта, но все пак не успя да заличи вчерашното повишение. Понижения имаше и на пазарите в Малайзия, Сингапур и Индонезия. Акциите на добивните и финансовите компании са сред най-губещите за деня.

С минимални повишения приключи търговията на борсовите пазари в Китай, Южна Корея и Тайван. Китайският индекс CSI 300 добави 0,3%, южнокорейският Kospi се повиши с 0,2%, а тайванският Taiex нарасна с 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още