IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов шпионски скандал в Lidl

След като преди време компанията следеше служителите с частни детективи, сега става ясно, че си има и архив за здравословните им проблеми

11:17 | 07.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Нов шпионски скандал в Lidl

Германската верига магазини Lidl обяви незабавното излизане от компанията на ръководителя на групата за Германия Франк-Микаел Мрос вследствие на нов скандал, свързан с шпиониране на служителите, предаде АФП.

45-годишният Мрос ще бъде заменен с Юрген Кисеберт (на 59 години), който работи от двайсетина години за фирмата, се казва в кратко съобщение на Lidl.

„По този начин ръководството приема последствията от скорошните упреци относно защитата на личните данни“, казват лаконично от компанията.

Скандалът избухна, след като на Lidl се наложи да признае, че е събирал данни от личен характер за здравословното състояние на някои свои служители. Според Spiegel между 2008 и началото на 2009 компанията е събрала поверителни данни за някои от служителите си, като в папките с информацията са присъствали коментари от типа на „операция от тумор, но доброкачествен“, „иска да забременее, но има проблеми“ и др.

В случай на отпуск по болест работодателят в Германия обикновено не разполага с данни за конкретното заболяване, което означава, че Lidl е получил съхраняваните справки чрез „натиск върху служителите“, писа Spiegel. В подкрепа на твърдението си изданието цитира служители от фирмата.

Тези практики „са престанали в края на 2008 г. при въвеждането на нов подход за защита на данните“, обясниха впоследствие от търговската верига.

Групата, която има около 53 хил. служители в Германия и е собственост на семейство Шварц, вече бе разтърсена веднъж от шпионски скандал. През миналата година излезе наяве, че компанията е наемала частни детективи, за да следят работниците с микрокамери, заради което беше платена глоба в размер на 1,5 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още