IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газпром и Нафтогаз подписаха окончателното споразумение за транзита на газа

Споразумението е подписано, след като украинската компания напълно е платила сметките си на Газпром за потребения газ

10:47 | 07.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Газпром и Нафтогаз подписаха окончателното споразумение за транзита на газа

Газпром и Нафтогаз подписаха в Москва окончателното техническо споразумение за транзита на руски природен газ през Украйна за Европа, е съобщил днес по украинския телеканал ICTV пълномощникът на украинския президент по въпросите на международната енергийна сигурност. Той е допълнил, че „ние (Украйна) чакахме това споразумение 3 месеца”.

От Нафтогаз са уточнили пред РИА Новости, че споразумението е подписано, след като украинската компания напълно е платила сметките си на Газпром за потребения газ през март.

В края на февруари, поради съобщения от Нафтогаз за трудности с плащанията, от ръководството на руския газов гигант бяха заявили, че „ако на 7 март в Газпром не постъпят 400 млн. долара от страна на Нафтогаз, то на 8 март ще се наложи отново да бъде спряно подаването на газ за Украйна”. До нова газова криза не се стигна, тъй като Украйна все пак се разплати навреме.

На 19 януари, след близо двуседмична газова криза, засегнала голяма част от Европа (като от най-пострадалите беше България), ръководителите на Газпром и Нафтогаз подписаха в Москва споразумение за доставки на синьо гориво за Украйна и транзит на природен газ до 2019 г., обаче техническо споразумение не беше подписано.

Още тогава Украйна е била подготвила проект на окончателното техническо споразумение за транзита на природен газ през своя територия, включващо основни технически въпроси, като налягането на газа на входа и изхода на газопреносната система на Украйна и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още