IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow Jones с първи спад от пет сесии

Причина за понижението станаха завърнали се опасения за банковата система в Щатите

23:28 | 06.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Dow Jones с първи спад от пет сесии

Dow Jones Industrial Average отбеляза в понеделник първия си спад от пет сесии насам. Индексът се понижи с 0,5% до ниво от 7975,85 пункта. Все пак Dow успя да заличи част от загубите, регистрирани по време на сесията, които достигаха на моменти до 3-4%.

S&P 500 загуби 0,8% до 835,48 пункта, а технологичният Nasdaq падна с 0,9% до 1606,71 пункта.

Причина за понижението станаха завърнали се опасения за банковата система в Щатите, която бе център на вниманието по време на сесията след серия негативни изказвания за банките в страната.

Въпреки че през уикенда американският финансов министър Тимъти Гайтнър заяви, че има готовност да помогне на всички банки в затруднено финансово положение, негативизмът връхлетя инвеститорите в началото на днешната сесия след мрачни прогнози за сектора, понижили книжата на множество банки.

Изказване на инвеститора милиардер Джордж Сорос, че американските банки на практика се намират в несъстоятелност наля масло в огъня и засили опасенията както за финансовите институции, така и за икономиката като цяло.

Загуби регистрираха и акциите на Sun Microsystems и IBM след информацията, че плановете за закупуването на първата от втората са провалени заради неразбирателство относно цената и други параметри на предвидената сделка. Книжата на Sun поевтиняха с 22,7 на сто до ниво от 6,56 долара, а тези на IBM – с 0,7 на сто до 101,52 долара.

Немалко технологични компании обаче отбелязаха покачване, като сред печелившите се наредиха Research In Motion (+7,9%), NetSuite (+6,7%), Advanced Micro Devices (+2,9%), Apple (+2,1%) и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още