IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сорос: Американската банкова система се намира в несъстоятелност

Помощта от МВФ ще стабилизира Източна Европа, но балтийските страни са с големи проблеми, а Украйна не е далеч от фалит

22:14 | 06.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Сорос: Американската банкова система се намира в несъстоятелност

Американската икономика е пред период на продължително забавяне и няма да се възстанови тази година, а банковата система, като цяло, се намира в несъстоятелност, казва милиардерът инвеститор Джордж Сорос в интервю пред Ройтерс.

Той подчертава, че проведените от Финансовото министерство на САЩ стрес-тестове биха могли да бъдат предпоставка за по-успешна рекапитализация. Сорос обаче предупреждава за опасността от прекалено либерализиране на счетоводните стандарти, което според него би създало условия за удължаване на живота на американските „банки зомби“.

Освен това според инвеститора американският долар може в крайна сметка да изгуби статута си на световна валута за валутни резерви, евентуално от специалните права на тираж на МВФ – изкуствена валута, включваща долари, евро, йени и стерлинги.

Китай наскоро предложи по-широката употреба на специалните права на тираж, евентуално като наследник на долара в качеството му на глобална валута за резерви.

„В дългосрочен план да имаме алтернативна на долара международна счетоводна единица може да бъде в наша полза”, казва Сорос.

Той добавя, че системата, която е позволила на САЩ да харчи повече, отколкото печели, трябва да бъде реформирана. „Това приключва и не трябва да му се позволи да се случи отново. Трябва да има някаква промяна.“

Въпреки че е възможно глобално възстановяване през 2010 г., по мнението на Сорос точното време за това зависи от дълбочината на рецесията. Според него Китай ще бъде първата страна, която ще изплува от рецесията, вероятно тази година, и ще поведе глобалния ръст през 2010 г.

Световните лидери всъщност започват да „догонват“ кризата в усилията си да разрешат структурните реформи във финансовата система. Системата е фундаментално сбъркана и няма връщане обратно назад от там, от където дойдохме, казва той.

В Европа според Сорос кризата предоставя стимули на страните, които използват еврото, да останат в рамките на валутния съюз, въпреки че страните в периферията все още са изправени пред сериозни проблеми.

По негово мнение еврото е от „огромно предимство“ за страните, които го използват, като не може да става въпрос за „изпадане на някоя по-слаба страна“.

Докато допълнителните капитали от МВФ ще помогнат за стабилизацията на изпадналата в проблеми Източна Европа, той казва, че балтийските страни все още имат сериозни проблеми, а Украйна не е далече от фалит.

„Германия, която е била най-резервирана да служи като дълбоката кесия за останалата част от Европа, осъзна, че и тя носи отговорност за новите страни членки”, казва той.

Германия бе една от страните, които приемаха най-неохотно призивите на САЩ за повече финансови стимули в подкрепа на глобалната икономика и борба с финансовата криза, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още