IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Песимизъм за банковите акции повлече щатския пазар надолу

Силен спад отчитат и акциите на Sun след информацията за провал на сделката с IBM

19:06 | 06.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Песимизъм за банковите акции повлече щатския пазар надолу

Акциите на големите американски банки понижиха стойността си в началото на първата за седмицата търговска сесия в САЩ, повлияни от прогнозен анализ за това, че загубите от кредити на финансовите институции може да се окажат по-големи от тези от времето на Голямата депресия.

Майк Майо, бивш анализатор в Deutsche Bank, а сега в Caylon Securities, отправи съвет към клиентите си да продават книжата на BB&T Corp, Fifth Third Bancorp, KeyCorp, SunTrust Banks Inc. и U.S. Bancorp, съобщава MarketWatch. Акциите на всички изброени банки към момента на сесията падат с между 5,5 и 8,5 на сто.

Майо прогнозира още, че акциите на други големи финансови институции ще се движат в бъдеще под общото представяне на пазара, като конкретните компании са: Bank of America Corp., Citigroup Inc., JPMorgan Chase & Co., PNC Financial Services Group Inc. и Wells Fargo & Co. И по тези позиции се отбелязва мощно понижение в границите на от 2 до 8 процента.

С понижение към момента се търгуват и акциите на Sun Microsystems, след като днес стана ясно, че евентуалната сделка за закупуване от IBM най-вероятно ще пропадне поради провал на преговорите по финансовите параметри на транзакцията. В началото на сесията по книжата на Sun загубиха цели 24% от стойността си.

Към 19 часа основните щатски индекси се понижават с около 2 на сто. 

На Стария континент търговията завърши също с песимизъм. Въпреки че почти през целия ден паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 беше почти с 2% на положителна територия, в края на сесията се понижи с 0,6% спрямо петък и затвори на ниво от 185,01 пункта. 

За спада повлияха акциите на добивните компании, начело с Rio Tinto, паднали с 13%. Причина за срива стана информация в медиите за проблеми около подготвяното огромно увеличение на капитала в размер на 8 млрд. долара с предвидено изкупуване на дял в Rio Tinto от китайската компания Chinalco. Сделката не среща нужното одобрение от акционерите на групата, поради което е възможно да бъдат издадени 10 млрд. права за участие в увеличението, според информация на Financial Times. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още