IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австрия цели да получава 34% от електроенергията си от ВЕИ до 2020 г.

В момента в Австрия 24% от електроенергията се произвежда от ВЕИ, като по производство на електроенергия от вода, вятър и слънце страната е на първо място в Европа

13:55 | 06.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Австрия цели да получава 34% от електроенергията си от ВЕИ до 2020 г.

Целите на Австрия са до 2020 г. 34% от цялата електроенергия, която използва, да се произвеждат от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), информираха от австрийската енергийна агенция по време на петия международен конгрес за енергийна ефективност за Югоизточна Европа, провеждан в София.

Целта на ЕС е до 2020 г. средно 20% от електроенергията да се произведа от ВЕИ. В момента в Австрия 24% от електроенергията се произвежда от ВЕИ, като по производство на електроенергия от вода, вятър и слънце страната е на първо място в Европа. Около 30% от износа на слънчеви колектори в ЕС се прави от Австрия.

За подобряване на енергийната ефективност в Австрия голяма част от малките общини използват за централизирано отопление биомаса, като към момента това са 20% от домакинствата в страната, а целта към 2020 г. е да достигнат една трета.

Страната с най-голямо производство на вятърна електроенергия в Европа е Германия, съобщиха от Европейската асоциация на фотоволтаичната промишленост.

Според изчисления на асоциацията в момента над половината от фотоволтачните (слънчеви) инсталации в света се намират в Европа. Смята се обаче, че през следващите 10 години използването на слънчева енергия ще нарасне в другите части на света, особено в САЩ и Китай. Така въпреки очаквания 50-процентен ръст на използването на слънчева енергия в Европа, делът на останалата част от света ще бъде по-голям от половината.

Във връзка със стимулиране на енергийната ефективност на домакинствата в Гърция жителите на страната имат възможност да сменят старите си климатици с нови енергоспестяващи от клас А+ с отстъпка 300 евро, съобщиха по време на конгреса от гръцкото министерство на развитието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 06.04.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още