IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

20 кандидат-купувачи с интерес към Saab

Шведският производител на автомобили потърси защита от кредиторите си преди шест седмици

13:04 | 06.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
20 кандидат-купувачи с интерес към Saab

Шведската компания Saab Automobile е привлякла 20 “активни страни” с интерес към групата, която си търси нов собственик като средство за защита от фалит, съобщи Bloomberg.

От компанията не са посочили кои са заинтересованите страни в съобщението си, разпространено преди съдебно изслушване днес в Швеция, на което кредиторите на Saab и служебният адвокат на компанията обсъждат напредъка в реорганизацията на Saab, стартирала в средата на февруари.

От Saab прогнозираха, че ще произведат по-малко коли през 2009 и 2010 г. от произведените 93 хил. през миналата година, но за 2011 г. е поставена цел от 150 хил. произведени броя. През следващите 18 месеца се планира да бъдат представени четири нови модела.

Saab потърси защита от кредиторите си преди шест седмици, след като компанията майка General Motors заяви, че ще прекъсне отношенията си с подразделението си най-късно до началото на следващата година. Така бъдещето на Saab, която не е печеливша от две десетилетия, бе поставено под въпрос.

На днешното изслушване от Saab са заявили, че искат финансиране в размер на около 1 млрд. долара от Европейската инвестиционна банка и от GM.

Според шведското законодателство за преструктуриране на компанията се дават първоначално три месеца да направи ревизия на дейността си и да се опита да сключи споразумение с кредиторите си за висящите задължения. За Saab трите месеца изтичат на 20 май и има опция съдът да предостави на компанията удължения на срока общо до една година.

Шведското правителство изключи възможността за придобиване на Saab с обяснението, че не е необходимо данъкоплатците да подкрепят компанията. Производителят има около 372 млн. долара загуба за 2008 г. и очаква подобен резултат и за тази.

GM пък разполага с 60 дни, считано от миналата седмица, да представи нов план за преструктуриране, иначе може да бъде обявена за фалирала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още