IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Молбите за потребителски кредити в Румъния с 40% ръст през март

Броят на справките з кредитната история на клиенти е нараснал до 443 хил. през март в сравнение с 309 хил. през февруари

12:17 | 06.04.09 г.
Молбите за потребителски кредити в Румъния с 40% ръст през март

Молбите за потребителски кредити в Румъния са отбелязали ръст от 40 на сто през март спрямо февруари, показва базата от данни на институцията, която съхранява кредитната история на потребителите. 

Данните на организацията показват, че запитванията на нейните банки партньори за отделни клиенти са се увеличили до 443 хил. през март в сравнение с 309 хил. през февруари, предава ZF. Това е първото значително покачване в обема, след като броят на справките се понижаваше всеки месец от октомври до края на януари. Броят на запитванията през февруари е бил малко по-висок от този за януари.

Преди да предоставят заеми, банките ползват тази база от данни, за да разберат дали даден клиент има други заеми или минали непогасени навреме заеми, които не са декларирали. В резултат на това, броят на търсенията в базата данни дава добра оценка за броя на молбите за кредити, разглеждани от банки партьори.

Дори и да има покачване на месечна база, броят на справките в сравнение с март миналата година е с над 30% по-малък.

Банкерите отчитат и подобрение при отпускането на нови заеми през март, въпреки че обемите остават много по-малки в сравнение с миналата пролет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още