IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари започнаха пета поредна седмица с повишения

Най-силно поскъпнаха акциите на автомобилните компании, производителите на битова електроника и банките

12:00 | 06.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските пазари започнаха пета поредна седмица с повишения

Борсовите пазари в Азия започнаха седмицата с нови повишения след позитивния завършек на търговията на Wall Street в петък и силното поевтиняване на японската валута. Най-силно поскъпнаха акциите на автомобилните компании, производителите на битова електроника и банките.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific продължава възходящото си движение и днес се повишава с 0,6 процента до 87,24 пункта. През изминалата седмица борсовият показател се повиши с 1,6 на сто и по този начин намали загубата от началото на годината до 2,7 процента. В случай че финансовите резултати на щатските компании се окажат по-лоши от очакваното, оптимизмът на инвеститорите може бързо да се изпари, предава Associated Press.

С повишения завърши борсовата сесия в Токио, където Nikkei 225 добави 1,2% до 8857,93 пункта. Най-добре се представиха големите автопроизводители, защото силното поевтиняване на японската валута ще помогне за увеличаването на техните продажби в чужбина. Акциите на двата най-големи представителя на автомобилната индустрия на страната - Toyota и Mazda, поскъпнаха съответно с 1,1 и 10 на сто. Силен ръст отчетоха и книжата на големите износители на потребителска електроника, след като доларът поскъпна над 101 йени за първи път от четири месеца насам.

Днес стана ясно, че индексът на водещите индикатори в Япония се е понижил до 75,2 пункта през февруари спрямо 77,2 пункта за предишния месец. Показателят поддържа трайна низходяща тенденция от октомври 2008 г. досега. Междувременно японското правителство съобщи, че ще изготви нов план за стимулиране на икономиката на стойност около 100 млрд. долара или близо 2% от БВП на страната.

Позитивно приключи и търговията в Хонконг, където Hang Seng напредна с 3 на сто до 14998,04 пункта. Най-силно поскъпнаха финансовите акции, след като банковият гигант HSBC осъществи най-голямото предлагане на капитал в британската история. Акционерите закупиха близо 97% от предложената емисия, в резултат на което банката увеличи капитала си с близо 18 млрд. долара.

Благоприятно влияние оказа и изказването на ръководителя на Федералния резерв Бен Бернанке, който заяви, че стратегията за облекчаване на ефекта от икономическата криза чрез наливане на милиарди долари във финансовата система, вече започва да се отплаща.

В Тайван Taiex се повиши с 0,5 на сто, а южнокорейският индекс Kospi напредна с 1,1 на сто. С повишения приключи търговията в Австралия и Нова Зеландия, където основните борсови показатели S&P/ASX 200 и NZX 50 FF GROSS добавиха съответно 0,6 и 0,7 процента. В Индия Sensex 30 добави 2%

Борсовите пазари в Китай, Тайланд и Филипините останаха затворени заради празнични дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още