IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ съветва страните членки на ЕС от ЦИЕ да приемат еврото

Еврозоната може да отхлаби условията за приемане, така че страните да могат да се присъединят като квази-членки без представители в ЕЦБ

11:19 | 06.04.09 г.
МВФ съветва страните членки на ЕС от ЦИЕ да приемат еврото

Страните-членки на Европейския съюз (ЕС) от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) трябва да приемат еврото, дори и без пълно членство в еврозоната, твърди поверителен доклад на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от Financial Times.

Еврозоната, съставена от 16 страни, може да отхлаби условията за приемане, така че страните да могат да се присъединят като квази-членки без представители в Европейската централна банка.

„За страните от ЕС евроизацията предлага най-големите ползи от гледна точка разрешаването на проблема с акумулиране на дълг в чуждестранна валута, изкореняване на несигурността и възстановяване на доверието“, се казва в доклада, написан преди месец.

„Без евроизацията, адресираща чуждестранния дълг, някои страни ще трябва да предприемат значителни вътрешни икономии, съпроводени от политическа съпротива“.

Авторите на доклада, който разглежда Източна Европа, бившите комунистически страни и Турция, очакват 2,5 на сто спад в брутния вътрешен продукт на „развиващите се страни в Европа“ за тази година в сравнение с ръст от 4,25 на сто, прогнозиран през есента.

Според текста регионът ще трябва да рефинансира външен дълг с падеж през 2009 г. за 413 млрд. долара.

На срещата си в Лондон страните от Г-20 се споразумяха да увеличат резервите на МВФ до 750 млн. долара, за да помогнат на развиващите се страни да преодолеят кризата.

През последните шест месеца МВФ обеща заеми за общо над 60 млрд. долара за страни от региона, в това число Унгария, Латвия, Румъния, Сърбия и Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още