IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тимъти Гайтнър готов да помогне на всички нуждаещи се банки

Ако се наложи, ще бъдат отстранявани шефове на банки, които имат нужда от правителствена помощ, допълва финансовият министър на САЩ

10:54 | 06.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Тимъти Гайтнър готов да помогне на всички нуждаещи се банки

Американското правителство ще съдейства на всички банки, които се намират в затруднено положение. Това заяви финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър в интервю пред телевизионния канал CBS през почивните дни. Той допълни още, че американските данъкоплатци ще бъдат защитени и, ако се наложи, ще бъдат отстранявани ръководители на банки, които не се справят добре. Подобна бе съдбата на мениджърите на AIG, Fannie Mae и Freddie Mac, след като стана ясно, че трите финансови компании няма да оцелеят без правителствена помощ.

В момента финансовото министерство на САЩ прави оценка на средствата, от които 19-те най-големи финансови институции в страната имат нужда, за да оцелеят, в случай че икономическите условия се влошат допълнително.

Обещанието на Тимъти Гайтнър идва в момент, в който се наблюдават първите признаци за стабилизиране на световната икономика. През миналата седмица потребителското доверие в САЩ се повиши, а продажбите на жилища отчетоха ръст за първи път от октомври 2007 г., предава Bloomberg.

В началото на тази седмица се очаква регулаторните органи в САЩ да се срещнат, за да обсъдят по какъв начин да се интерпретират резултатите от „стрес-тестовете“, на които бяха подложени 19-те най-големи банки, за да се определи тяхната жизнеспособност.

Преди две седмици американските власти одобриха спасителен план за банките под формата на публично-частно партньорство. Чрез съвместно финансиране от частни инвеститори и държавата ще бъдат изкупени проблемни банкови активи на стойност 500 млрд. долара.

Новите правила за осчетоводяване на финансовите активи, които бяха одобрени от американския съвет за стандарти за финансова отчетност, могат обаче да накарат банките да не продават своите проблемни ценни книжа, защото им позволяват да избегнат тяхното отписване.

На въпроса дали тези нови счетоводни правила няма да демотивират банките да участват в публично-частното партньорство, финансовият министър заяви, че властите ще направят всичко необходимо, за се изчистят банковите баланси. Тимъти Гайтнър отказа да отговори на въпроса дали това означава, че Министерството на финансите ще принуди банките да продават своите неликвидни активи, ако това се наложи.

По време на срещата на лидерите на страните от Г-20 Тимъти Гайтнър настоя за промяна на финансовите регулации, която да позволи на държавата да контролира по-строго хедж фондовете, частните инвестиционни фондове и пазарите на деривативни инструменти. Той потърси подкрепа и за увеличаване на правомощията на правителството по такъв начин, че да може да национализира небанкови финансови институции, които заплашват стабилността на икономиката и финансовата система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още