IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на OTP за 2008 с 21 на сто по-ниска от първоначално обявеното

Задълбочаващата се криза е принудила банката да увеличи отписванията на активи на подразделенията си в Сърбия и Украйна

16:02 | 03.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на OTP за 2008 с 21 на сто по-ниска от първоначално обявеното

Печалбата на унгарската банка OTP Bank Nyrt. за миналата година е с 21 на сто по-ниска от обявеното по-рано, тъй като задълбочаващата се криза е принудила финансовата институция да увеличи отписванията на активи на две свои подразделения, съобщи Bloomberg.

Според ревизираните данни чистата печалба на банката е 241,1 млрд. форинта (1,1 млрд. форинта). На 13 февруари беше обявена печалба в размер на 303,5 млрд. форинта.

Отписванията в подразделенията на OTP в Сърбия и Украйна са се увеличили над два пъти спрямо калкулираните в края на 2008 г. до 93,6 млрд. форинта.

Вследствие на кризата Унгария и Украйна – два от ключовите пазари на OTP, бяха принудени да потърсят международна финансова помощ.

“По-ниската печалба е отрицателна новина, но тъй като капиталовата адекватност остава непроменена, а отписванията не са кешово перо, очакваме неутрална реакция от пазара”, коментират анализатори.

Това е поредната негативна новина за банката, след като в сряда рейтингът й беше понижен от Moody's и Standard & Poor's.

В България OTP е собственик на Банка ДСК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още