IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Валутните резерви на Румъния с пети пореден месечен спад

Понижението през март е близо 800 млн. евро, общата стойност на резерва пада до 21,12 млрд. евро

13:58 | 03.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Валутните резерви на Румъния с пети пореден месечен спад

Валутният резерв на Румъния е намалял с 3,1 на сто през март спрямо предходния месец, свивайки се със 796 млн. евро до 25,12 млрд. евро. Това е петото поредно месечно понижение на резервите след достигнатия през октомври връх от 27,32 млрд. евро, предава агенция Act Media.

Това означава, че за последните пет месеца резервът на северните ни съседи е намалял с около 8,1 на сто.

Според официалната статистика 65 на сто от активите на валутния резерв са деноминирани в евро, 27,5 на сто – в американски долара, 7 на сто в британски лири и едва 0,5 на сто в други валути.

„Поскъпването на еврото спрямо долара и паунда през март доведе до понижаване на стойността на компонентите от валутния резерв, които са в долари и лири с еквивалент от 422 млн. евро“, се казва в официалното съобщение на централната банка на Румъния.

Входящият поток към страната е бил в размер на 3,2 млрд. евро, докато изходящият е възлязъл на 4,32 млрд. евро.

Златният резерв на Румъния е 103,7 тона, но се е обезценил до стойност от 2,31 млрд. евро заради движенията в цените на стоковите пазари. Месец по-рано златото на Румъния е било на стойност 2,48 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още