IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рали на щатските борси, всички индекси се повишават с над 3%

Ралито бе провокирано от решението на американския съвет за стандарти за финансова отчетност да промени метода за осчетоводяване на неликвидните банкови активи

19:06 | 02.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рали на щатските борси, всички индекси се повишават с над 3%

Срещата на лидерите на 20-те най-развити страни в света, за да обсъдят възможните начини за излизане от рецесията, както и решението на американския съвет за стандарти за финансова отчетност да промени метода за осчетоводяване на неликвидните банкови активи, са основната причина за ралито на борсовите индекси.

Основният борсов показател Dow Jones IA добавя 3,4% до 8028,58 два часа и половина след началото на борсовата сесия. Стойността на Dow е била по-висока от психологическите 8000 пункта за последно на 9 февруари.

Широкият индекс S&P 500 се покачва с 3,6% до 840,56 пункта. Технологичният Nasdaq се повишава най-силно: с 4% до 1613,75 пункта.

Американският съвет за стандарти за финансова отчетност гласува днес промени в счетоводните стандарти, с които цели да улесни начина за оценка на проблемните банкови активи. Позитивните надежди на инвеститорската общност относно промените засенчиха лошите данни за безработицата в САЩ. Броят на трайно безработните лица към края на март е 5,73 млн. души, а молбите за помощи при безработица са с рекордна стойност за последните 26 години.

В състава на Dow Jones IA най-силно поскъпват книжата на Bank of America и Citigroup, като добавят повече от 10 процента. Акциите на JP Morgan поскъпват с 6%. Резките повишения дойдоха след новината, че американският съвет за стандарти за финансова отчетност ще позволи на банките да остойностяват проблемните активи по нов метод. Те няма да бъдат задължени да осчетоводяват своите неликвидни активи по тяхната текуща пазарна цена както бе досега.

Позитивни бяха и данните за фабричните поръчки в САЩ, които през февруари са се увеличили за първи път за последните седем месеца. За повишението на показателя с 1,8% на месечна база най-голяма роля изиграват новите поръчки за строителна, компютърна и климатична техника. Като се изключи влиянието на поръчките за транспортно оборудване, новите поръчки са се увеличили с 1,6 процента.

Денят бе изключително богат на новини, като по-рано Европейската централна банка взе решение да намали основния лихвен процент до 1,25%, за да стимулира кредитирането в страните от еврозоната.

Ралито на фондовите пазари бе съпроводено и от значително покачване на цената на американския лек суров петрол със 7% до 51,77 долара. Оптимизмът на инвеститорите доведе и до поевтиняване на златото с 13,80 долара до 913 долара за трой унция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 02.04.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още