IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Биотехнологичен гигант увеличава шансовете си за влизане в Dow Jones

Продажбите на Monsanto се увеличават с 8% на тримесечна база

17:53 | 02.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Биотехнологичен гигант увеличава шансовете си за влизане в Dow Jones

Една от малкото американски компании, чиито акции се представят по-силно от борсовите индекси през тази година, е биотехнологичният гигант Monsanto. Това е и една от малкото компании, които увеличиха тримесечния си дивидент с 10% през януари на фона на масовите съкращения, които редица дружества предприеха, за да минимизират своите разходи.

Акциите на Monsanto са поскъпнали с близо 22% от началото на годината. В началото на днешната борсова сесия на Нюйоркската фондова борса една акция се търгува срещу 83,6 долара.

Доброто представяне на биотехнологичния концерн породи спекулации, че Monsanto може да влезе в състава на основния борсов бенчмарк Dow Jones IA на мястото на General Motors или Citigroup, чиито книжа се обезцениха до 1-2 долара през тази година.

Финансовите резултати на Monsanto служат като ориентир за тенденциите на пазара на семена, защото компанията е най-големият доставчик в света.

Разрастването на търговията със семена и генномодифицирани култури е причина за увеличаването на продажбите. Приходите от продажби са с 8% по-големи за разглежданото тримесечие и възлизат на 4 млрд. долара. Същевременно нетната печалба намалява с 3,5% до 1,09 млрд. долара за второто фискално тримесечие на годината, което в САЩ приключва на 28 февруари. Печалбата, която се пада на една акция, възлиза на 1,97 долара, в сравнение с 2,02 долара преди година.

Ръководството на компанията остава оптимистично и очаква приходите да се увеличат с повече от 20% през текущата фискална година, а печалбата на една акция да бъде в интервала 4,23 – 4,33 долара, предаде агенция Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още