IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тимъти Гайтнър вижда окуражителни знаци на американските пазари

Най-голямата опасност за икономиката е нежеланието на банките и инвеститорите да поемат риск и да заложат на скорошното възстановяване

09:45 | 02.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Тимъти Гайтнър вижда окуражителни знаци на американските пазари

Според финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър вече се забелязват първите окуражителни знаци за възстановяването на финансовите пазари. „Никога не съм бил свидетел на подобна силна подкрепа от страните по целия свят“, заявява той в интервю пред телевизия Bloomberg.

Неговото изказване съвпада с мнението на някои анализатори, че най-лошият етап от икономическата криза е може би отминал, въпреки че са възможни нови банкови фалити и допълнително повишаване на безработицата. Според Гайтнър най-голямата опасност, която застрашава икономиката, е нежеланието на банките и инвеститорите да поемат риск и да заложат на скорошното икономическото възстановяване.

Той допълни, че икономическият екип на американския президент Барак Обама подготвя различни опции за затруднените автомобилни компании, които преди това обаче трябва да разработят ефективни оздравителни планове, които да гарантират тяхното оцеляване в дългосрочен план, без да разчитат на правителствена помощ. Според Тимъти Гайтнър автомобилопроизводителите имат известен напредък, но все още не са направили всичко необходимо.

Вчера стана ясно, че продажбите на General Motors са намалели с 45% на годишна база през март, а тези на Ford и Chrysler съответно с 41 и 39 на сто.

Новите мерки за съживяване на кредитните пазари на Федералния резерв и финансовото министерство на САЩ вдъхнаха доверие на инвеститорите. Тимъти Гайтнър заяви, че изключително мощната програма от финансови стимули вече дава резултат, благодарение на което могат да се забележат някои ранни знаци за възстановяване в отделни икономики.

Той допълни, че администрацията на президента ще работи заедно с Конгреса върху мерките за спасяване на финансовата система, от които най-важни са мерките за привличане на частни инвеститори в програмата за отстраняване на проблемните банкови активи.“Инвеститорите трябва да заложат на възстановяването и да не се страхуват от риска“, допълни Гайтнър.

Добрите финансови резултати на големите банки за последното фискално тримесечие на 2008 г., които се оказаха по-добри от очакванията, също подкрепиха ралито на фондовите пазари през март. Ръководствата на JPMorgan, Citigroup и Bank of America заявиха, че трите банки са достатъчно печеливши към края на февруари, за да преодолеят безпроблемно кризата.

Макроикономическите данни за американската икономика през март показаха известно стабилизиране на показателите. Потребителските разходи се увеличават, след като се свиха рязко през последното тримесечие на 2008 г. Същевременно поръчките на дълготрайни стоки, както и продажбите на нови жилища се повишават през февруари.

Днес финансовият министър на САЩ ще участва заедно с президента Барак Обама на срещата на лидерите на 20-те най-развити икономики в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още