IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Протестиращи заляха Ситито, някои опитаха да щурмуват централната банка

Утре в британската столица започва срещата на Г-20

17:55 | 01.04.09 г.
Протестиращи заляха Ситито, някои опитаха да щурмуват централната банка

Хиляди протестиращи срещу срещата на Г-20 изпълниха днес центъра на Лондон, като някои се опитаха да щурмуват сградата на Английската централна банка, обсипвайки полицията с яйца и плодове, съобщи AP. Утре в британската столица започва срещата на световните лидери, които се събират в търсене на изход от глобалната финансова криза.

Демонстрантите крещяха „Отменете парите!“ и задръстиха улиците в Ситито, въпреки че междувременно британският премиер Гордън Браун и президентът на САЩ Барак Обама даваха пресконференция в друга част на града.

Протестиращите са кръстили днешния ден „Денят на финансовия глупак“ (Financial Fool's Day – на 1 април в страната се отбелязва April Fool's Day).

Демонстрантите са издигнали изображения на „четирите конника на апокалипсиса“, които изобразяват войната, климатичния хаос, финансовите престъпления и бездомността. Най-малко осем души са били арестувани заради това, че са били с полицейски униформи.

Хеликоптери кръжаха над протестите, много банки са били със засилена сигурност, а стотици полицаи охраняват улиците.

Някои банкери пък са сменили костюмите с по-небрежно облекло, а други са останали вкъщи, за да избегнат нападения. По-дръзки финансови служители пък се надсмиват над протестиращите, като размахват банкноти от прозорците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още