IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лекарствата в Румъния поевтиняват, цигарите поскъпват

Минималната заплата в страната в момента е 600 леи (277 лева)

13:27 | 01.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Лекарствата в Румъния поевтиняват, цигарите поскъпват

Част от лекарствата в Румъния от днес ще поевтинеят с около 10 на сто, а медикаментите с най-ниски цени ще поскъпнат с 1 процент, съобщи министърът на здравеопазването Йон Базак, цитиран от агенция Аджерпрес.

От днес акцизите за тютюневите изделия в Румъния се увеличават със седем евро за 1000 цигари и ще нараснат с още седем евро от 1 септември. Така един пакет цигари от категорията най-продавани марки ще струва от днес 7,2 леи (3,30 лева) спрямо 6,8 леи преди увеличението на акцизите.

От 1 април в Румъния се въвежда гарантиран минимален праг на пенсиите в размер на 300 леи (139 лева), който ще бъде увеличен на 350 леи от 1 октомври.

Що се отнася до заплатите, евентуалното им увеличение ще бъде дискутирано след 15 април и ще зависи от икономическите показатели за първото тримесечие.

Минималната заплата в момента е 600 леи (277 лева), а министърът на труда Мариан Сърбу прогнозира преди две седмици, че най-вероятно ще остане в същия размер през цялата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още