IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтинява, но цената остава над 48 долара за барел

Вчерашното поскъпване на черното злато почти бе заличено в часовете на азиатската търговия

09:33 | 01.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поевтинява, но цената остава над 48 долара за барел

Цената на суровия петрол се насочи към психологическото ниво от 50 долара по време на вчерашната сесия, но не успя да го пробие. Търговията на борсата в Ню Йорк завърши с повишение на котировките от 1,25 долара, или 2,6%, до 49,66 долара за барел.

Поскъпването на черното злато обаче почти бе заличено в часовете на азиатската търговия, по време на която петролните фючърси с доставка през май поевтиняват с 2,5% и барел петрол се търгува срещу 48,40 долара.

Върху цената на петрола натежа прогнозата на Световната банка, която вече очаква по-голямо свиване на световната икономика с 1,7 на сто тази година. Мрачната прогноза на Световната банка и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие отново повдигна опасенията, че търсенето на суровината ще се забави по-силно от предлагането и ще доведе до нов излишък на петрол.

На борсата в Лондон петролът от сорта Брент също се търгува с понижение към момента от 1,8 на сто до 48,35 долара за барел, след като приключи вчерашната сесия с повишение от 1,3 на сто до 46,60 долара за барел.

Данните, публикувани от Американския петролен институт, показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са достигнали най-високата си стойност от юли 1993 г. досега, предаде агенция Bloomberg. Днес ще бъдат изнесени и данните на енергийното министерство в САЩ, като се очаква петролните запаси да са нараснали с още 3,1 млн. барела през миналата седмица до рекордно високата стойност за последните 15 години от 356,6 млн. барела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още