IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рали на Wall Street в последния ден на месеца*

Потребителското доверие в САЩ бележи лек ръст на фона на нов рекорден спад в цените на жилищата

21:00 | 31.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рали на Wall Street в последния ден на месеца*

Борсовите индекси в САЩ започнаха последната сесия за месеца с повишение след вчерашния остър спад. Повишенията идват на фона на поредното рекордно понижение на цените на жилищата, които са се понижили с 19 на сто на годишна база. Известен оптимизъм обаче вдъхна лекото повишение на потребителското доверие в страната.

Близо два часа преди днешната сесия индексът на сините чипове на борсата в Ню Йорк Dow Jones Industrial Average се повишава с 2 на сто до 7 673 пункта. От попадащите в показателя 30 дружества, цели 27 се движат с повишение на пазарната капитализация, като акциите на Bank of America и Citigroup поскъпват с по близо 10 на сто.

Широкият индекс S&P 500 напредва с 2,1 на сто до 804 пункта, като 420 компании отбелязват повишаване в цената на акциите си.Технологичният бенчмарк Nasdaq напредва най-силно, повишавайки се с 2,7 на сто до 1 542 пункта.

Новините от пазара на жилища остават мрачни, като през последния месец е регистрирано понижение на средната цена във всички 20 региона на САЩ, които попадат в индекса S&P/Case-Shiller. Понижение отбелязва и индексът на бизнес активността за региона на Чикаго, който се смъква от 34,2 пункта през февруари до 31,4 пункта през март.

В същото време индексът на потребителското доверие в САЩ се повиши слабо, за да достигне 26 пункта през март. Преобладаващият песимизъм сред американските домакинствата намери поредно си потвърждение в ниската стойност на показателя. Изследването на доверието се осъществява от Конферентния борд на Фед и се провежда всеки месец сред 5 000 американски домакинства.

Несигурността по отношение на бъдещите доходи и пазара на труда бяха причина за рязкото понижение на стойността му през февруари. Барометърът на потребителското доверие се понижи до 25,3 пункта през февруари, което е най-ниската стойност на показателя от началото на изчислението му от Конферентния борд през от 1967 г.

 

*Актуално към 21:00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 03.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още