IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Меркел гарантира държавна подкрепа за всеки инвеститор в Opel

Германският канцлер намекна обаче, че придобиването на директно участие в Opel не е приоритет за правителството

17:55 | 31.03.09 г.
Меркел гарантира държавна подкрепа за всеки инвеститор в Opel

Германският канцлер Ангела Меркел увери, че всеки инвеститор в Opel, дъщерната компания на закъсалия американски автомобилопроизводител General Motors, ще получи държавна подкрепа. 

Изявлението на Меркел идва ден, след като администрацията на американския президент Барак Обама отхвърли плановете за преструктуриране на General Motors.

„Трябва да положим основите за създаването на европейския Opel“, каза Меркел, цитирана от BBC.

По-рано германският финансов министър съобщи, че към компанията има интерес от страна на частни инвеститори.

По думите на Меркел Германия разполага с необходимите инструменти, с които да окаже подкрепа на всеки инвеститор. Въпреки това тя намекна, че придобиването на директно участие в Opel не е приоритет за правителството. „Въпреки всичко, което държавата може да направи, тя никога не е била най-добрият предприемач“, каза тя.

„Ние се нуждаем от GM и мога да кажа уверено, че GM също се нуждае от Opel“, призна Меркел.

По-рано от GM Europe заявиха, че се нуждаят от 3,3 млрд. евро, за да оцелеят, и помолиха германското правителство за помощ.

Меркел поясни, че ще бъде свикана група за преговори, в която ще се включат членове на германското правителство и инвестиционни банкери, които ще обсъдят бъдещето на Opel по отношение на GM и американското правителство.

Досега Германия е отхвърляла всички призиви за помощ, давайки ясно да се разбере, че няма намерение да предостави каквато и да е държавна помощ, ако не й бъде представен подробен план за преструктуриране от GM Europe. Преди всичко министрите искат да бъдат сигурни, че нито евро от парите на германския данъкоплатец няма да отидат за спасяване на компанията майка на Opel.

Служителите на Opel в Германия наброяват 25 хил. души. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още