IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Държавният дълг на Великобритания надхвърли 50% от БВП за 2008 година

Правителството дължи 750,3 млрд. лири, бюджетният дефицит скача двойно до 5,4 на сто

14:59 | 31.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Държавният дълг на Великобритания надхвърли 50% от БВП за 2008 година

Държавният дълг на Великобритания е достигнал 750,3 млрд. английски лири през 2008 година, показват данните на националната статистика. Това означава, че правителствените задължения възлизат на над 50 на сто от целия брутен вътрешен продукт на страната за миналата година.

Друг обезпокоителен факт е това, че бюджетният дефицит скача двойно и стойността му достига 78 млрд. лири, след като през 2007 година е бил 36,7 млрд. лири. Размерът на дефицита е 5,4 на сто от БВП на страната, което надвишава почти два пъти заложените в договора от Маастрихт изисквания за съотношение дефицит/БВП в размер на 3 на сто.

Великобритания не е единствената страна, която надхвърля 3-процентната бариера на съотношението, което накара Европейската комисия да постави срок за редуциране на държавния дълг на пет държави от Европейския съюз. За Великобритания изискването е до 2013-2014 година съотношението да падне до 3 на сто.

Разходите на британското правителство за миналата година включват средствата, отделени за национализиране на закъсалия ипотечен кредитор Northern Rock, който стана първата голяма жертва на ипотечната криза на Острова. В отчета обаче не попадат разходите на централната банка по подпомагане на финансовите институции съгласно различните програми, създадени с такава цел, съобщава ВВС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още