IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси стартират седмицата с резки понижения

Силно се понижават цените на акциите на компаниите от финансовия и автомобилния сектор

18:09 | 30.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси стартират седмицата с резки понижения

Щатските пазари започнаха седмицата с резки понижения, след като администрацията на американския президент Барак Обама отказа да одобри плана за оздравяване на автомобилните гиганти General Motors и Chrysler. Правителството взе решение да въведе по-строги условия за отпускане на нова финансова помощ на двете индустриални компании.

Негативно повлия и изказването на финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър, който заяви, че някои финансови институции ще имат нужда от значителна правителствена помощ, за да преодолеят своите затруднения.

Основният борсов показател Dow Jones IA се понижава с близо 3 процента до 7540,66 пункта един час след старта на борсовата сесия. Широкият S&P 500 губи 3,2% до 789,81 пункта към 17:30 ч. българско време. Най-силно се понижава технологичният индекс Nasdaq, който губи 3,5% до 1490,25 пункта.

Акциите на почти всички компании в състава на Dow Jones IA се търгуват на загуба, като най-силен спад бележат книжата на General Motors. От началото на днешната борсова сесия те са загубили почти 25% и се търгуват под 3 долара за акция.

Администрацията на Барак Обама даде на General Motors срок от 60 дни, за да разработи по-добър план за съживяване на своята дейност. Същевременно ръководството на Chrysler разполага със срок от 30 дни, за да намери купувач на компанията. В случай че двете компании не успеят да се справят, правителството няма да им предостави нова помощ и те ще бъдат принудени на банкрутират.

Акциите на финансовите компании в състава на Dow Jones IA също отчетоха силни спадове. Книжата на две от най-големите американски банки – Bank of America и Citigroup, губят повече от 10 процента само час след старта на търговията, а книжата на J.P. Morgan Chase поевтиняха с 6,5%.

Финансовите компании бяха в основата на понижението и на широкия индекс S&P 500. Акциите на Goldman Sachs се търгуват с понижение от 4%, а тези на Morgan Stanley падат с 6%.

Вниманието на инвеститорите през тази седмица ще бъде насочено към резултатите от срещата на лидерите на 19-те най-развити страни в света плюс Европейския съюз, която започва на 2 април в Лондон. През тази седмица ще бъдат обявени и данните за безработицата в САЩ, както и решението на Европейската централна банка за равнището на основния лихвен процент в еврозоната.

Резките спадове на фондовия пазар накараха инвеститорите да се насочат към пазара на облигации, в резултат на което доходността по 10-годишните американски държавни облигации се понижи до 2,71%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 30.03.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още