IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Испания е първата държава от еврозоната, която отчита дефлация

Кризата продължава да нанася удари върху страната, статистиката регистрира първи спад на потребителските цени на годишна база в историята

16:24 | 30.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Испания е първата държава от еврозоната, която отчита дефлация

Испания стана първата страна от еврозоната, която отчита дефлация на потребителските цени на годишна база. Предварителните данни на официалната статистика показват, че за последните 12 месеца индексът на потребителските цени се е понижил с 0,1 на сто, след като през февруари бе отчетено поскъпване на живота с 0,7 на сто.

Статистиката отбелязва първа дефлация на ниво потребител в историята на страната от началото на събиране на подобни данни, което е поставено през 1961 година, съобщава Market Watch.

Оценката на статистическата служба е предварителна и не дава по-подробни детайли защо се е стигнало до поевтиняването на живота. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за ръст на потребителските цени, макар и в малък размер.

Испания е първата държава от еврозоната, която публикува данните за потребителските си цени през март. Очаква се утре Евростат да оповести данните и за цялата еврозона, като според прогнозите може да бъде отчетена дефлация и в цялата общност от 16 държави, които са във валутен съюз.

Днешните данни показват за пореден път кризисната ситуация, в която се намира испанската икономика. През последните месеци страната отчита най-високата безработица в рамките на ЕС, а през уикенда стана ясно, че дори ще се прибегне до спасяване на банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още