IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Световната банка: Русия ще претърпи икономически спад от 4,5%

Институцията прогнозира още, че нивото на безработица може да надхвърли 12 на сто до края на годината

15:40 | 30.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Световната банка: Русия ще претърпи икономически спад от 4,5%

Икономиката на Русия може да се свие с 4,5% през 2009 г. поради сериозния отлив на капитали от страната и поевтиняването на петрола, прогнозират анализаторите на Световната банка в редовния си шестмесечен доклад, съобщава Wall Street Journal.

Прогнозата на Световната банка е два пъти по-лоша от тази на руското правителство, което очаква брутният вътрешен продукт на страната да намалее с 2,2% през тази година.

Новата прогноза на Световната банка е базирана на допускане за цена на петрола от 45 долара за барел. При изготвянето на предишната прогноза през ноември банката прогнозира 3 процента ръст на БВП, но при цена на барел петрол от 75 долара.

Голямата разлика между двете прогнози се обуславя от силното разместване на капиталовите потоци и от нестабилната цена на суровия петрол, която варира в изключително големи интервали през последните 12 месеца. Петролът е основен компонент в руския износ и несигурността около възстановяването на потреблението му застрашава икономиката на страната.

Според икономисти от Световната банка, изходящите капиталови потоци могат да достигнат 170 млрд. долара през 2009 г. Прогнозата се базира на изчисления, които показват, че банковият и корпоративният сектор в Русия имат задължения към външни кредитори в размер на 135 млрд. долара, които трябва да посрещнат през тази година.В комбинация с изтеглянето на капитали допълнително натежава и забавянето на потока на преки чуждестранни инвестиции в страната.

През 2008 г. повече от 130 млрд. долара изтекоха от страната, като тенденцията се засили в края на лятото със задълбочаването на финансовата криза. Според заместник-председателя на Руската централна банка Алексей Улюкаев, през тази година изходящите капиталови не трябва да надхвърлят 83 млрд. долара.

Световната банка прогнозира още, че нивото на безработица в страната може да надхвърли 12% през тази година. Поради това е много важно правителството да увеличи своите разходи за социални програми, с които да подпомага безработните и социално слабите, за да не възникнат обществени размирици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още