IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари започнаха седмицата с понижения

Със силни понижения се търгуваха акциите на финансовите компании и производителите на автомобили

12:12 | 30.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските пазари започнаха седмицата с понижения

Азиатските борсови индекси започнаха първата за тази седмица сесия с понижения. Акциите на финансовите компании бяха под силен натиск, след като финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър заяви в интервю пред телевизия ABC, че възстановяването на банките може да погълне повече средства от очакваното.

Същевременно новината, че индустриалното производство в Япония е намаляло за пети пореден месец през февруари, а производството на автомобили е отчело рекорден за последните 42 години спад, напомни на инвеститорите, че може би е рано да се говори за икономическо възстановяване. Регионалният индекс MSCI Asia Pacific завърши днешната сесия почти без промяна на ниво от 85,49 пункта.

На Токийската фондова борса Nikkei 225 загуби 4,5% до 8236,08 пункта. По-широкият Topix също отчете спад от 4,2 на сто до 789,54 пункта. В основата на пониженията бяха компаниите от автомобилния и финансовия сектор.

Акциите на най-голямата кредитна институция в Япония - Mitsubishi UFJ Financial, поевтиняха със 7,7 на сто, след като инвестиционната банка Goldman Sachs намали оценката си за банката и даде препоръка за продажба. Книжата на втората по големина финансова институция в Япония – Mizuho Financial, загубиха 8,8 на сто.

Акциите на най-голямата японска автомобилна корпорация Toyota се понижиха с 3,4 на сто, а тези на Nissan - със 7,7 на сто, след като стана ясно, че производството на автомобили се е свило с 56% през февруари, което по данни на агенция Bloomberg е най-силният годишен спад от 1967 г. досега.

В Хонконг търговията също завърши с понижения. Индексът Hang Seng загуби 4,4% до 13505,23 пункта. Акциите на най-големия производител на алуминий в Китай Chinalco поевтиняха с 9,5%, след като стана ясно, че ръководството на компанията предвижда загуба за първото тримесечие на годината поради свиването на потреблението и ниските цени на алуминиевите изделия.

На фондовата борса в Шанхай китайският индекс CSI 300 се понижи с 0,6 на сто до 2484,49 пункта. С понижения приключи и борсовата сесия в Австралия и Нова Зеландия, където основните индекси S&P/ASX 200 и NZX 50 FF загубиха съответно 1,9% и 0,4%.

Третият по големина миннодобивен гигант в света Rio Tinto добави 1,4%, след като стана ясно, че най-големият конкурент на компанията в лицето на BHP Billiton готви нова оферта за поглъщане. В момента австралийските власти обсъждат офертата на Chinalco за придобиване на 18% дял от Rio Tinto срещу 19,5 млрд. долара.

Вниманието на инвеститорите през тази седмица ще бъде насочено към срещата на лидерите на 20-те най-развити страни в света, която започва на 2 април в Лондон. Очаква се финансовите министри на страните от Г-20 да обсъдят приемането на съвместни мерки за противодействие на икономическата криза. През тази седмица ще бъдат обявени и редица важни макроикономически данни, в това число и данните за безработицата в САЩ. Очакванията на икономистите са, че тя ще се повиши с 0,4 базисни пункта до 8,5% през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още