IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тимъти Гайтнър: Някои банки ще имат нужда от значителни средства

Финансовият министър на САЩ се обяви твърдо против данъчното облагане на инвеститорите, които ще участват в правителствената програма за стабилизиране на финансовата система

11:04 | 30.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Тимъти Гайтнър: Някои банки ще имат нужда от значителни средства

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър заяви, че някои финансови институции ще имат нужда от значителна правителствена помощ, за да протече успешно процесът на тяхното оздравяване.

В интервю пред телевизия ACB той се обяви твърдо против данъчното облагане на инвеститорите, които ще участват в правителствената програма за стабилизиране на финансовата система. Условията по програмата не трябва да се променят на този етап, защото може да се стигне до загуба на доверие от страна на инвеститорите, допълва той.

Икономическият екип на Барак Обама е на път на реализира най-скъпия спасителен план в американската история, чиято крайна цел е да възстанови функциите на финансовата система. Досега са разпределени около 80 на сто от отпуснатите 700 млрд. долара

От една страна планът се сблъсква с недоволството на данъкоплатците, които не са съгласни правителството да оказва помощ на закъсалите финансови институции. От друга страна Конгресът може да откаже да увеличи средствата по спасителния план, в случай че това се наложи, поради неяснотата за начина на тяхното изразходване досега, предава агенция Bloomberg.

Тимъти Гайтнър заяви, че са останали около 135 млрд. долара по програмата за финансова стабилност, но отказа да отговори на въпроса дали ще поиска от Конгреса допълнително финансиране. В случай че се стигне дотам, финансовият министър на САЩ ще се обърне към Конгреса с цялата сериозност на проблема, „защото агресивните мерки са много по-евтино решение в дългосрочен план“.

По-рано през този месец Тимъти Гайтнър разкри подробности по дългоочаквания план за изкупуване на неликвидни банкови активи. Посредством комбинирано финансиране с участието на Министерство на финансите и частни инвеститори и с отпускането на евтини кредити и гаранции от Федералната корпорация за застраховане на депозитите и от Министерството на финансите се очаква да се изкупят проблемни активи на стойност 500 млрд. долара.

Според Тимъти Гайтнър публично-частното партньорство е сравнително консервативен план за разрешаването на проблема с неликвидните активи. Това е далеч по-добър вариант в сравнение с алтернативата правителството да изкупи директно „токсичните“ активи или банките да бъдат оставени да се справят сами с тях. Той допълни, че възстановяването на икономиката зависи и от готовността на банките да поемат рискове и да отпускат кредитиране на бизнеса.

Планът е силно критикуван от известни икономисти, в това число и от нобеловия лауреат по икономика Пол Кругмън, според когото правителственото финансиране фактически елиминира риска за инвеститорите.

Миналата седмица финансовият министър на САЩ предложи големите хедж фондове, дружествата за управление на активи и пазарите на деривативни инструменти да минат под правителствен надзор за първи път в историята на финансовите пазари. Според него трябва да се създаде нов регулатор, който да управлява системния риск и да може да принуждава финансовите компании да увеличават своя капитал или да съкращават кредитирането. Предложението на Тимъти Гайтнър предвижда и властите да могат да поемат контрола върху финансови институции, когато това се наложи.

На въпрос дали Министерството на финансите разполага със средства, с които да подпомогне автомобилната индустрия в САЩ, Тимъти Гайтнър заяви, че администрацията е готова да действа. Той акцентира и върху необходимостта да се запази свободната търговия и да се избягват протекционистките мерки, които биха забавили икономическото възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още