IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола започна седмицата с понижение

Очакванията за нов ръст на запасите от петрол в световен мащаб отново натиснаха котировките надолу

08:35 | 30.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола започна седмицата с понижение

Новата седмица стартира със спад в цените на петрола, с което продължава поевтиняването на суровината от петък. В основна движеща сила на котировките отново се превръщат очакванията, че петролните запаси в световен мащаб ще продължат да нарастват, тъй като световната икономика ще остане в рецесия за продължителен период.

За подобни настроения повлия новината, че промишленото производство в Япония е регистрирало спад за пети пореден месец през януари, което е най-дългата му негативна серия от 2001 година насам. Към момента страната е третият по големина потребител на петрол и заради това състоянието на икономиката й е съществено за петролния пазар.

След спада от 3,6 на сто, регистриран на борсата в Ню Йорк в петък, днес черното злато с доставка през май понижава цената си с още 2,2 на сто и в азиатската търговия се котира по 51,23 долара за барел.

На борсата в Лондон пък петролът от сорта Брент се движи с понижение от 1,4 на сто до 51,25 долара за барел. В петък търговията на лондонската борса приключи с отстъпление на Брента от 2,8 на сто до 51,98 долара за барел.

Очакванията на анализаторите за нов ръст на запасите са свързани с увеличаването им от предходната седмица и тенденцията от последните месеци. Последният доклад на американското енергийно министерство показа, че запасите в САЩ са стигнали рекордни за последните 15 години и са надхвърлили 356 млн. барела. Това от своя страна е с 13 на сто над средната за този период на годината количество на запасите в страната, съобщава Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 03.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още