IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски банки са изгубили 9,2 млрд. долара от деривати в края на 2008

Загубите са в резултат на влошаване на кредитната криза, което е принудило банките допълнително да отпишат активи от своите баланси

20:35 | 27.03.09 г.
Американски банки са изгубили 9,2 млрд. долара от деривати в края на 2008

През четвъртото тримесечие на миналата година търговски баки в САЩ са изгубили 9,2 млрд. долара от търговия с деривати, съобщи АП.

Загубите са в резултат на влошаване на кредитната криза, което е принудило банките допълнително да отпишат активи от своите баланси.

Дериватите включват лихвени контракти и застраховки срещу фалит (credit default swaps). Именно последният продукт беше основният проблем на финансовите гиганти като Lehman Brothers, която фалира и AIG, която бе спасена от правителството на САЩ.

Общата стойност на дериватите на американските търговски банки отчете ръст от 14 на сто до 200 трлн. долара след като финансови фирми като Goldman Sachs Group Inc и Morgan Stanley промениха статуса си от инвестиционни на търговски банки след колапса на Lehman, опитвайки се да избегнат гибелта, сполетяла последното.

За цялата година търговските банки са отчели първата до момента загуба за целия сектор от търговия с деривати спрямо приходи от 5,5 милиарда долара за 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още