IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се срина под 52 долара за барел

Опасения относно изоставането на търсенето спрямо предлагането понижи котировките на черното злато

18:50 | 27.03.09 г.
Петролът се срина под 52 долара за барел

Петролът беше подложен на сериозни разпродажби днес, падайки под 52 долара за барел заради опасения относно стабилността на търсенето на суровината.

Въпреки нарасналия консенсус, че ще има недостиг на предлагане от черното злато поради намалените разходи от страна на петролните компании за допълнителни проучвания и производство, то все още повечето анализатори считат, че цената на суровината няма да се възстанови известно време поради резкия спад на търсенето.

„Все още съществуват прекалено много запаси“, заяви за АП Майкъл Линч от консултантската компания Strategic Energy & Economic Research.

В сряда правителствен доклад обяви, че складовете за петрол в САЩ са препълнени с рекордни количества от енергийната суровина през последните 16 години. Заедно със стратегическите петролни резерви на САЩ, запасите от черното злато възлизат на 1,05 млрд. барела.

През седмицата беше публикуван нов доклад на Cambridge Energy Research Associates, според който сривът на цената на петрола ще постави индустрията в шок, в резултат на който половината от производството в Света ще бъде поставено под риск.

Според доклада, в периода 2009-2014 се очаква да бъдат произведени около 14,5 млн. барела на ден, но заради спада на цената на суровината, е възможно половината от това производство да не бъде осъществено.

Лекият суров петрол изгуби 4,4% до 51,52 долара за барел, а сортът Брент отчете спад от 3,7% до 51,5 долара за барел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още