IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските акции поскъпнаха с над 6 на сто за седмицата

Погледите на инвеститорите в следващите седмици ще са насочени към отчетите на компаниите за първото тримесечие

22:35 | 27.03.09 г.
Американските акции поскъпнаха с над 6 на сто за седмицата

Днес борсата в САЩ затвори с понижение за основните индекси, кеширайки част от натрупаните печалби от началото на месеца.

Все пак Dow Jones Industrial Average за последните 13 дни натрупа актив от 21 на сто след новините за планираното изкупуване на „токсичните“ активи от баланса на банковата система на САЩ от страна на правителството, както и появилите се първи признаци за забавяне на инерцията на икономическия спад.

Правителствени данни за потреблението на населението показаха повишение на потребителските разходи с 0,2% през февруари при повишение на показателя от 1% през януари. Данните са важни, тъй като делът на потреблението в икономиката на САЩ е около 75 на сто.

За днес Dow Jones Industrial Average изгуби 1,86% до 7 776 пункта, Nasdaq падна с 2,63% до 1 545 пункта, а S&P 500 се понижи с 2,03% до 816 пункта.

След срещата с американския президент Барак Обама, шефът на JPMorgan заяви, че месец март е бил "малко труден" за банката. В резултат акциите на JPMorgan изгубиха 5 на сто.

През последните пет търговски сесии индексът на сините чипове нарасна със 6,8 на сто, този на технологичните акции поскъпна с 6,2%, а широкият S&P 500 добави 6% за седмицата.

Погледите на инвеститорите в следващите седмици ще са насочени към отчетите на компаниите за първото тримесечие, които ще покажат мащабите на икономическата криза и нейното развитие от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още